Сплата кредиту, зміна процентної ставки, а також стягнення на предмет іпотеки у період надзвичайного та воєнного стану

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» унесено доповнення до Цивільного кодексу України щодо звільнення від відповідальності за прострочення виконання зобов`язань за кредитними договорами (договорами позики), які виникли під час воєнного, надзвичайного стану та після таких.

Так, Законом визначено, що у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від відповідальності, визначеної статтею 625 цього Кодексу, а також від обов’язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення. Неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідними договорами, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за такими договорами, підлягають списанню кредитодавцем (позикодавцем).

При цьому Законом передбачено, що строки позовної давності, у т.ч. за кредитними договорами, продовжуються на строк дії воєнного та надзвичайного стану.

Крім того, у зазначений період продовжуються строк дії поруки за кредитними договорами (договорами позики) та іншими зобов`язаннями, забезпеченими нею.

Також, Законодавець заборонив збільшувати процентну ставку за користування кредитом з причин інших, ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит у період, зазначений у цьому пункті. Ця норма поширюються, у тому числі, на кредити, визначені частиною другою статті 3 Закону.

Зазначеним Законом доповнено також Закон України "Про іпотеку" нормою, відповідною якої: у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування щодо нерухомого майна (нерухомості), що належить фізичним особам та перебуває в іпотеці за споживчими кредитами, зупиняється дія статті 37 (у частині реалізації права іпотекодержателя на набуття права власності на предмет іпотеки), статті 38 (у частині реалізації права іпотекодержателя на продаж предмета іпотеки), статті 40 (у частині виселення мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, щодо яких є судове рішення про звернення стягнення на такі об’єкти), статей 41, 47 (у частині реалізації предмета іпотеки на електронних торгах) цього Закону.

Це положення не поширюються на нерухоме майно (нерухомість), оформлене в іпотеку з метою забезпечення виконання зобов’язань за договорами, укладеними після дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану", або за договорами, до яких після дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" за погодженням сторін вносилися зміни в частині продовження строків виконання зобов’язань та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій".

Важливо!

Усі судові справи, відповідачем в яких є громадяни, що перебувають у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції – підлягають обов`язковому зупиненню (тимчасово не повинні розглядатися), на будь-якій стадії провадження. Суд повинен зупинити провадження у справі за наявності наданих йому доказів про зазначені обставини. Такими доказами можуть бути: наказ або витяг з наказу; контракт; будь-які інші документи (їх копії), з яких вбачається перебування громадянина на військовій службі. Ці документи або їх копії подаються суду разом із заявою чи клопотанням (у довільній формі), на ім`я відповідного судді із зазначенням номера справи

Якщо громадянин не може подати такі документи із заявою особисто (відсутній поштовий або електронний зв'язок із судом та інші обставини, які унеможливлюють передачу документів) – це може зробити буд-яка інша особа.

Провадження у справі буде відновлено (ухвалою суду) після припинення перебування громадянина у складі відповідного військового формування.

Сплата кредиту, зміна процентної ставки, а також стягнення на предмет іпотеки у період надзвичайного та воєнного стану

Задать вопрос адвокату
Проверьте, пожалуйста это поле
Проверьте, пожалуйста это поле
Проверьте, пожалуйста это поле